• foto-skoly1
loading...

Včelařská návštěva nás nejen poučila, ale také nás naplnila inspirací. Otevřela nám oči pro důležitost včel v našem životě a naučila nás vážit si jejich přínosu. Včelařství je umění i věda, která vyžaduje trpělivost, péči a hluboké porozumění.

Něco málo o včelách.

Včely jsou malé, neobyčejné a základem našeho ekosystému. Každá z nich má svou roli - od královny, která je středem úlu a snáší vajíčka, přes dělnice, které sbírají nektar a pyl, až po trubce, kteří mají za úkol oplodnit královnu.

Královna včel je srdcem úlu. Její hlavní úlohou je snášet vajíčka, a tím udržovat populaci včelstva. Její význam je nepřehlédnutelný, neboť bez ní by úl nemohl fungovat. Dožívá se až 5 let a za den naklade okolo 2000 vajíček. Včely pečují o svou královnu s velkou oddaností a jsou ochotny položit za ni svůj život.

Dělnice tvoří většinu populace v úlu. Jsou to pracovité včely, které plní mnoho úkolů - od sběru nektaru a pylu, přes stavbu plástů až po péči o larvy. Bez nich by úl nemohl přežít. Její průměrná doba života je 5-6 týdnů. Během této doby dokáže nasbírat jednu čajovou lžičku medu. Včela během jednoho výletu navštíví přibližně 100 květů a létá rychlostí 30 kilometrů za hodinu. Pokud vyletí desetkrát za den, znamená to 1000 květů. Při maximálním počtu 40 letů za den se už dostáváme k mnohem větším číslům. Pokud z úlu vyletí 20 000 včel, každá několikrát denně, opylí i více než 20 milionů květů denně.

Trubci, nebo také samečci, jsou v úlu přítomni pouze sezónně. Jejich hlavní funkcí je oplodňovat královnu, aby mohla snášet vajíčka. I když jejich počet v úlu není velký, jsou nezbytní pro udržení genetické rozmanitosti včelstva.

Včelař je strážcem úlu a ochránce včelstva. Jeho úkolem je pečovat o včely, udržovat úl v dobrém stavu a zajistit, aby včely měly všechno, co potřebují k životu.  Včelař potřebuje správné nářadí k péči o své včely a úl. Mezi nejdůležitější nástroje patří dýmák, který se používá k uklidnění včel při manipulaci s úlem, a kosinka, která slouží k odstranění plástů. Dalšími důležitými nástroji jsou rozpěrák a kleště na vyjmutí rámu. Včelí úl je domovem včel a místo, kde probíhá veškerá jejich činnost. Je to komplexní struktura, která poskytuje včelám bezpečné a vhodné prostředí pro život a práci. Každý úl je důkladně navržen tak, aby uspokojoval potřeby včelstva a umožňoval efektivní produkci medu a vosku.

Na závěr naší návštěvy jsme měli možnost ochutnat čerstvě vyrobený med přímo z úlu. Byl to úžasný zážitk, který nám přiblížil jedinečnou chuť a vůni tohoto důležitého včelího produktu. 

 

Odkaz na fotogalerii ZDE.

text a foto: paní Karajani Pavlína, vychovatelka 1. odd. ŠD

Back to top