Vytisknout

Součástí učiva chemie pro 9. ročník jsou biotechnologie, čili i výroba piva. Žáci 9. tříd se 18. 6. a 19. 6. 2019 účastnili exkurze v pivovaru Krakonoš.

Trutnov měl právo várečné již od roku 1260. Do poloviny 16. století se vařilo pivo po jednotlivých domech. Ve druhé polovině 16. století byly v Trutnově založeny dva pivovary. Horní, který se nacházel ve Školní ulici, a dolní v blízkosti dnešního pivovaru. Po požáru už nebyl horní pivovar obnoven a pivo se vařilo pouze na místě dnešního pivovaru. Pivo se v Trutnově vařilo z pšeničného sladu, někdy bylo použito na lepší piva i sladu ječmenného. Používaly se i různé druhy koření, kvasnic a chmelu. V Trutnově se chmel i pěstoval. V současné době vyrábí pivovar Krakonoš 5 druhů piva v celkovém objemu přes 100 000 hl ročně. Pivovar Krakonoš používá pro výrobu piva vodu z vlastní studny, která je 80 m hluboká.

Na výrobu piva se používá voda, ječný slad, chmel a pivovarské kvasnice. Slad se povaří s chmelem a následně se směs zchladí. Do směsi se přidávají pivovarské kvasnice. Při kvašení dochází k přeměně zkvasitelných cukrů na alkohol a CO2. Dozrávání probíhá v uzavřených tancích. Výčepní piva leží přibližně 20 dnů, ležáky až 60 dnů. Dalším krokem je filtrace na křemelinovém filtru, kde se odfiltrují kvasinky.  Následně se pivo stáčí a rozváží.

 

text a foto: Mgr. Voplatková Petra, učitelka přírodopisu a garant akce